loader image

10

Middeleeuws Brussel… langs omwallingen en middeleeuwse monumenten

Dit museum, gelegen op de Kunstberg, herbergt een van de belangrijkste ondergrondse overblijfselen uit de middeleeuwen. Vanaf de 11e eeuw bouwden de Hertogen van Brabant op deze hoogte een paleis dat gedurende 600 jaar steeds uitgebreid en verfraaid werd.

Het Paleis op de Coudenberg

De Hertogen van Brabant, daarna van Bourgogne, Karel V en de Aartshertogen Albrecht en Isabella maakten er hun hoofdverblijfplaats van. In 1731 werd het paleis door de vlammen verteerd en resteert er nu slechts de prachtige ondergrondse archeologische site. We bezoeken een betoverend netwerk van gewelfde gangen, zalen en verborgen kamers. Je flaneert door de Isabellastraat, die nu onder de grond ligt. In het bovengrondse Hof van Hoogstraeten kan je de mooiste archeologische voorwerpen bewonderen, die in de loop van de verschillende opgravingswerken op de Coudenbergsite werden ontdekt.

Onthaal van onze gids in het Centraal Station. Korte wandeling tot de Coudenberg met geleid bezoek aan de site.

Na het bezoek wandelen we langs de Zavelkerk en de Kleine Zavel tot aan het restaurant (3 gangenmenu).

Geleide wandeling langs overblijfselen van de eerste oude stadsomwalling.

De stadsomwalling uit de 13e eeuw

In de namiddag maken we een geleide wandeling langs de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Kapellekerk (begraafplaats van Pieter Bruegel) en volgen een stuk van de eerste omwalling (Anneessens- en Villerstoren). Dan zakken we af naar het St. Goriksplein, een voormalig eilandje waar Brussel ontstaan is en waar we ook nog een zijarm van de Zenne kunnen bekijken. We vervolgen de wandeling langs het St. Katelijneplein, waar de Zwarte Toren staat.

Vandaar langs de Wolvengracht om even binnen te springen in het Radisson Blu Royal Hotel, waar men nog de resten van de oude stadsmuur kan zien. Als er nog tijd over blijft springen we zeker nog even binnen in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal. De bouw van de kathedraal werd in het begin van de 13e eeuw aangevat onder de leiding van hertog Hendrik I van Brabant en is een mooi eindpunt, op enkele stappen van het Centraal Station. De groep kan als alternatief natuurlijk ook kiezen om te eindigen aan de Grote Markt, één der mooiste pleinen ter wereld.

Overtuigd? Doe de aanvraag!