loader image

Kant & klare programma's

Door de vele jaren ervaring hebben we voor uw vereniging een aantal kant en klare programma’s kunnen uitwerken die hun kwaliteit en degelijkheid bewezen hebben. Uiteraard zijn dit maar voorstellen die aangepast kunnen worden aan de wensen van uw groep. Ook zijn andere combinaties mogelijk.

Wij zorgen er samen met u voor dat uw bezoek niet te overladen wordt zodat de groep echt kan genieten van de uitstap.

1

 • Kant en klare programma's

Schaarbeek, de schoonheid van een voorstad

Het kleine dorpje met zijn dozijn straatjes wordt al in de 12e eeuw vermeld. Tot laat in de 19e eeuw bewaarde de gemeente Schaarbeek het landelijke karakter dat ze al sinds de middeleeuwen bezat. Het ontwikkelde zich rond de oude Sint-Servaaskerk en lag te midden van velden, wijngaarden en moestuinen. Het voorzag Brussel van voedingswaren, die met zwaarbeladen ezels werden vervoerd via de ‘Ezelsweg’, de huidige Josaphatstraat. De spotnaam van de Schaarbekenaren was geboren: ‘De ezels’.

Lees meer
 • Kant en klare programma's

Brussel ontdekken via haar overdekte gaanderijen

Brussel kan u op vele manieren bezoeken. Deze originele wandeling zorgt dat u Brussel anders bezoekt. Elke overdekte gaanderij heeft zijn geschiedenis en stijl en alle zijn betoverend mooi. Omdat deze wandeling haast volledig overdekt is, kan u dit programma in de minder zonnige maanden plannen. We komen samen aan de grote uitgang van het Centraal Station, een van de vele Brusselse bouwwerken van Victor Horta.

Lees meer

2

3

 • Kant en klare programma's

De Blauwe Lotus-Tour, een dagje Azië… zonder het vliegtuig te nemen!

Een uitstap die in het teken van Azië staat. De naam van dit programma is onder andere een verwijzing naar de titel van een Kuifje-album. Een verhaal waarbij Hergé zich grondig documenteerde op advies van pater Léon Gosset. Een blauwe lotus is tevens een waterlelie, waarvan de naam iets exotisch, mysterieus uitstraalt, net zoals het land China.

Lees meer
 • Kant en klare programma's

Sfeervol Matongé en kuieren door de wijk van het Egmontpark en de Zavel of AfricaMuseum

De naam Matongé dateert uit de jaren zeventig en betekent struikje of klein bosje in een dialect uit Kinshasa. Ook in de Congolese hoofdstad bestaat een levendige Matongé-wijk. De bedrijvigheid gonst in de buurt van de Naamse Poort, Afrikanen passeren er graag hun tijd.

Lees meer

4

5

 • Kant en klare programma's

De Volkse Marollen en het Justitiepaleis of het museum van de Geuze

Als de wijk van de Marollen in het laatste decennium meer en meer trendy is geworden dan heeft het dit grotendeels te danken aan haar reputatie van ‘kleurrijke’ volkswijk. De Hoogstraat vormt de slagader van de Marollen en is de verbinding tussen de eerste en de tweede stadswal. Op nummer 241 vind je het geboortehuis van Toots Thielemans.

Lees meer
 • Kant en klare programma's

Horta en de belle époque

Victor Horta wordt in 1861 geboren in Gent. Zijn vader, een ambachtelijk schoenmaker, brengt hem de zin voor keurig werk bij en de volharding van de perfectionist. Victor voelt zich sterk aangetrokken tot de muziek. Hij heeft een passie voor viool, maar het Muziekconservatorium stuurt hem van school: te weinig discipline.

Lees meer

6

7

 • Kant en klare programma's

De Leopoldswijk, Europawijk, Museum Natuur­weten­schappen of het Wiertz­museum

Snel na de Belgische onafhankelijkheid werd net buiten de toenmalige stad de mooie Leopoldswijk aangelegd voor de adel en de hoge burgerij. De statige herenhuizen met grote tuinen, de sierlijke plantsoenen en de pleinen als de Frère Orban- en de Meeussquare bleven gedurende honderd jaar begeerd en intact.

Lees meer
 • Kant en klare programma's

Molenbeek, smeltkroes van culturen en smaken

Oud-Molenbeek wordt vaak zwart-wit geportretteerd. We laten u graag een ander Molenbeek zien, dat meer strookt met de realiteit.

Lees meer

8

9

 • Kant en klare programma's

Het Erasmushuis met begijnhof & wandeling ‘circulaire economie’

De groeiende Brusselse agglomeratie slokte in de 19e eeuw het dorp Anderlecht volledig op. Alleen in een stukje van Neerpede kan men nog een glimp van de vroegere landelijkheid opvangen.

Lees meer
 • Kant en klare programma's

Middeleeuws Brussel… langs omwallingen en middeleeuwse monumenten

Dit museum, gelegen op de Kunstberg, herbergt een van de belangrijkste ondergrondse overblijfselen uit de middeleeuwen. Vanaf de 11e eeuw bouwden de Hertogen van Brabant op deze hoogte een paleis dat gedurende 600 jaar steeds uitgebreid en verfraaid werd.

Lees meer

10

11

 • Kant en klare programma's

Basiliek van Koekelberg en Thurn & Taxis of Belgian Chocolate Village

Wat oppervlakte betreft is de Basiliek van Koekelberg de vijfde grootste kerk ter wereld (na de Basilique de Notre Dame in Ivoorkust, de Sint-Pieterskerk in Rome, de Sint- Pauluskathedraal in Londen en de Santa Maria Dei Fiori in Firenze).

Lees meer
 • Kant en klare programma's

Het Atomium, de tuinen van de Bloemist en het Kerkhof van Laken

Dit nationaal monument is een van de grootste toeristische trekpleisters van de stad. Dit unieke staaltje architectuur voor de Wereldtentoonstelling van Brussel (Expo 58) is een bezoek waard!

Lees meer

12

13

 • Kant en klare programma's

Zigzag door ongekend Sint-Gillis

Slechts enkele namen in Sint-Gillis verwijzen nog naar de late middeleeuwen, zoals de leprozerie van de orde van Bethlehem of het Montereyfort. Tussen 1850 en 1900 werden zo goed als alle sporen van dat verleden vakkundig gesloopt en evolueerde Sint-Gillis-op-Brussel van landelijk dorp tot dicht-bebouwde stad, met monumentale sites zoals twee enorme gevangenissen, de Muntslagerij en het stadhuis.

Lees meer
 • Kant en klare programma's

Van de Noordwijk tot de Vismarkt en achter de schermen van De Munt of het Museum van de Nationale Bank van België

In de jaren ’60 zaten 2 mannen, een politicus en een zakenman, te dromen van een supermodern zakencentrum dat van Brussel een wereldstad kon maken. Hun namen Paul Vanden Boeynants en Charlie De Pauw. Het ‘Manhattanplan’ was geboren!

Lees meer

14

15

 • Kant en klare programma's

Boeddhisme, een dagje in hogere sferen

Het Boeddhisme is eigenlijk geen godsdienst in de etymologische betekenis van het woord. Het is een filosofisch-religieuze stroming die in het noorden van India werd gesticht door Gautama Boeddha. Het is de enige ‘gestichte’ godsdienst waarvan de stichter zich niet een profeet of een gezant van God noemt. De kern van deze leer is dat er een weg is om het lijden en de ontevredenheid te overwinnen. Tegenwoordig telt het Boeddhisme ongeveer 415 miljoen aanhangers, waaronder een snel groeiend aantal in de westerse wereld. Ook in Brussel is er een prachtig Boeddhistisch centrum.

Lees meer
 • Kant en klare programma's

BELvue Museum en wandeling door de Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuwwijk of Kruidtuin

Frieten, bier, chocolade… maar België is uiteraard meer dan dat. Democratie, welvaart, solidariteit, pluralisme, migratie, taal, Europa: dat zijn de thema’s die het BELvue Museum voorstelt om kennis te maken met ons land.

Lees meer

16