loader image

8

Molenbeek, smeltkroes van culturen en smaken

Oud-Molenbeek wordt vaak zwart-wit geportretteerd. We laten u graag een ander Molenbeek zien, dat meer strookt met de realiteit.

Met de aanleg in 1829 van het kanaal naar Charleroi lag het dorp Molenbeek plots aan de ‘overkant’. De aanvoer van steenkool en ijzererts zorgden voor een ongekende industriële ontwikkeling. ‘Petit Manchester’ stelde rond 1900 duizenden mensen te werk, rond 1970 verhuisden de productiemiddelen. Ook de voormalige arbeiders verlieten de stad. In de oude woningen kwamen de nieuwe migranten en de povere woonkwaliteit in Oud-Molenbeek werd ondersteboven gewoeld door metrowerken. De laatste jaren neemt het Brussels Gewest verscheidene initiatieven om de toestand van bepaalde wijken te verbeteren met de zogenaamde wijkcontracten. De Kanaalzone vertoont nu stilaan trendy facetten. 

Afspraak met onze gids in het Centraal Station en we nemen het openbaar vervoer naar Molenbeek.

Daar gaan we in de voormiddag een uitgebreide geleide wandeling maken door Oud-Molenbeek.

In de namiddag kan u kiezen uit twee mogelijkheden:

Molenbeek en bronsgieterij ‘La Fonderie’

In de namiddag een geleid bezoek aan het Brussels Museum voor Arbeid en Industrie (La Fonderie). La Fonderie plaatst op een originele manier de arbeid en het dagelijks leven van de Brusselaar in de kijker. Gevestigd op de site van de voormalige en befaamde bronsgieterij ‘Compagnie des Bronzes de Bruxelles’ brengt dit museum het economische, sociale en industriële leven van Brussel in beeld door middel van tentoonstellingen, een documentatiecentrum en publicaties. Een verborgen parel!

Nadien met het openbaar vervoer terug naar het Centraal Station

Molenbeek gecombineerd met Thurn & Taxis

Thurn & Taxis, het voormalig goederenstation met industriële opslagplaats, kwam in 1994 in onbruik. Het Koninklijk Pakhuis werd echter volledig gerestaureerd en huisvest nu heel wat bedrijven. Momenteel is de hele site in volle expansie. De Vlaamse overheid heeft zich in het Herman Teirlinckgebouw genesteld naast het gebouw van Leefmilieu Brussel. De evenementenlocatie zorgt voor veel bezoekers aan kunst – en antiekbeurzen. Het park- en woonwijkcentrum wordt verder uitgebreid. Een stadsproject om samen met onze gids te bekijken.

Nadien met het openbaar vervoer terug naar het Centraal Station

Overtuigd? Doe de aanvraag!