loader image

4

Sfeervol Matongé en kuieren door de wijk van het Egmontpark en de Zavel of AfricaMuseum

De naam Matongé dateert uit de jaren zeventig en betekent struikje of klein bosje in een dialect uit Kinshasa. Ook in de Congolese hoofdstad bestaat een levendige Matongé-wijk. De bedrijvigheid gonst in de buurt van de Naamse Poort, Afrikanen passeren er graag hun tijd.

Fruitstalletjes tonen hun exotische waar: maniok, grote bakbananen, aardnoten en pepers lachen uitnodigend toe. De kapsalons draaien in overdrive, altijd gezellige praatjes. Kleurrijke stoffen- en pruikenwinkels, ‘couleur locale’ restaurantjes en cafés maken het plaatje compleet. Diversiteit is een troef in dit deel van onze hoofdstad. Stilaan is er wel sprake van gentrificatie, waarbij kapitaalkrachtige inwijkelingen de lagere sociale klassen verdrijven.

Wandeling langs Zavel & Egmontpark, gecombineerd met Matongé

Afspraak met onze gids in de lokettenhal van het Centraal Station. We wandelen via de Kunstberg en het Koningsplein richting Egmontpark, een oase van rust en vrij onbekend bij het grote publiek.

Bovendien zijn er nog enkele bezienswaardigheden zoals een orangerie, een ijskelder en een oud middeleeuws waterreservoir (Grote Pollepel genaamd) en een standbeeld van Peter Pan, een exacte kopie van dat in de Kensington Gardens in Londen. De ‘Passage Marguerite Yourcenar’ bevat 14 in steen gegraveerde citaten uit de roman ‘Het hermetisch zwart’.

Op onze weg ligt ook het park aan de Kleine Zavel, dat vooral opvalt door de vele beelden. Al deze figuren stellen de vele Brusselse gilden voor. Centraal staan de beelden van de graven Egmont en Hoorn.

Aan de overkant heb je de Grote Zavel, een chique buurt met veel antiekzaken. De laatgotische Zavelkerk loont de moeite om even binnen te gaan. Hier start ieder jaar in juli de Ommegang (de intrede van Keizer Karel en zijn zoon Filips in 1549).

Afrikaans buffet met kip moambe (saus op basis van palmnoten), blaadjes van de maniokwortel (saka saka), bakbananen, rijst, bonen, meerdere sauzen en groenten. Mits betaling van een kleine toeslag is uitbreiding met rundsvlees of vis en een dessertje mogelijk.

In de namiddag een geleide wandeling door Matongé.

Met het openbaar vervoer terug naar het Centraal Station.

AfricaMuseum & Matongé

Eind 2018 was het eindelijk zover, dan opende het AfricaMuseum zoals het museum herdoopt werd, opnieuw de deuren voor het grote publiek. Dit na een renovatie van maar liefst vijf jaar. Bedoeling was om een koloniaal gebouw te transformeren tot een hedendaags instituut over Afrikaanse landen waarmee België een koloniale band had. Afspraak met de gids in de lokettenhal van het Centraal Station Brussel.

Vervolgens met het openbaar vervoer naar Tervuren.

Vooraf keuze bepalen inzake type rondleiding. U kan kiezen uit de algemene, de geschiedkundige of de architecturale gidsbeurt.

Na het bezoek terug naar Brussel richting Matongé voor buffet (zoals in optie A) en geleide wandeling in Matongé.

Overtuigd? Doe de aanvraag!