loader image

12

Het Atomium, de tuinen van de Bloemist en het Kerkhof van Laken

Dit nationaal monument is een van de grootste toeristische trekpleisters van de stad. Dit unieke staaltje architectuur voor de Wereldtentoonstelling van Brussel (Expo 58) is een bezoek waard!

Het Atomium

Het Atomium, ontworpen door André Waterkeyn, symboliseert een ijzerkristal dat 165 miljard keer is uitvergroot. Dat idee verwijst naar de macht van de atoomenergie, die in de jaren ’50 in volle ontwikkeling was. Naast het bezoek van de vaste collectie is er ook steeds een tijdelijke tentoonstelling voorzien. Wij informeren je graag wat er dan bijkomend te zien is.

Atomium en het kerkhof van Laken, het ‘Père-Lachaise’ van Brussel

In de 19e eeuw kende Brussel een grote bevolkingsgroei. Dat leidde op verschillende begraafplaatsen tot ‘overbevolking’. In de jaren 1870 gaf burgemeester Emile Bockstael de opdracht om een ondergrondse grafgalerij met een lengte van 31 meter, op de lokale begraafplaats bij te bouwen. In de jaren die volgden kreeg de begraafplaats van Laken nog meer zulke grafgalerijen, die tot een waar ondergronds stelsel van gangen en nissen vertakten. In de jaren 1980 ging het dicht, omdat het in een erbarmelijke staat verkeerde door onder meer insijpelend water. Nu is deze unieke grafgalerij terug open gesteld voor het publiek en de moeite waard om bezocht te worden. We nemen een kijkje in deze ondergrondse dodenstad.

Programma

Onthaal van onze gids aan Centraal Station, met het openbaar vervoer naar de Heizelvlakte

Geleid bezoek aan het Atomium.

Driegangenlunch omgeving Atomium.

Met het openbaar vervoer naar het Kerkhof van Laken voor een uitgebreide geleide wandeling.

Atomium + geleide wandeling door de koloniale tuin, het Sobieskipark en de tuinen van de Bloemist en ingekort bezoek Kerkhof van Laken

Deze namiddag wordt een fijne wandeling. We starten met de Koloniale Tuin die sinds 1964 een openbaar park is. Het terrein is in 1905 aangekocht door koning Leopold II om zijn exotische plantencollectie uit Congo onder te brengen omdat de serres van Stuyvenberg te klein waren geworden. Het Sobieskipark is vooral een wandel- en vrijetijdspark; verder is het een schakel in het Brussels Groene netwerk en speelt het een ecologische rol in het Brusselse landschap. Het maakte deel uit van de koninklijke tuinen van Leopold II en leverde fruit voor het hof. De weide wordt slechts twee keer per jaar gemaaid en groeit zo uit tot een natuurlijke ruimte die contrasteert met de rest van het park dat onderhouden wordt door de tuiniers van Leefmilieu Brussel. De derde tuin, op de zogenaamde ‘Donderberg’, was eerder voor de teelt van sierbloemen om de koninklijke verblijven op te smukken, vandaar de naam ‘Tuinen van de bloemist’. De drie tuinen zijn met elkaar verbonden en zorgen voor een groene wandeling.

We wandelen na dit bezoek nog even verder tot het Kerkhof van Laken voor een verkort bezoek.

Vandaar met het openbaar vervoer terug naar het centrum.

Overtuigd? Doe de aanvraag!