loader image

5

De Volkse Marollen en het Justitiepaleis of het museum van de Geuze

Als de wijk van de Marollen in het laatste decennium meer en meer trendy is geworden dan heeft het dit grotendeels te danken aan haar reputatie van ‘kleurrijke’ volkswijk. De Hoogstraat vormt de slagader van de Marollen en is de verbinding tussen de eerste en de tweede stadswal. Op nummer 241 vind je het geboortehuis van Toots Thielemans.

In de 19e eeuw was de Marollen een buurt met bijzonder veel armoede. Tegenwoordig flaneren er aardig wat toeristen in de straatjes en op de gezellige rommelmarkt aan het Vossenplein. Met een lift kan u van de Marollen naar het Poelaertplein, waar u een mooi uitzicht over de stad en het imposante Justitiepaleis heeft.

Programma

Afspraak met onze gids in het Zuidstation. In de voormiddag gaan we op verkenning door de Marollen, een van de gezelligste wijken van Brussel.

3-gangenlunch in een typisch restaurant in hartje Marollen

Na de middag kan u kiezen uit twee mogelijkheden:

Bezoek Justitiepaleis

Na deze rustpauze stappen we tot de lift die ons op het Poelaertplein brengt, met het imposante Justitiepaleis. Het Brusselse gerechtsgebouw (groter dan de Sint- Pietersbasiliek van het Vaticaan), werd ontworpen door de Belgische architect Joseph Poelaert (1817-1879). De bouw ervan ging van start in 1866. In 1883 werd het in eclectische stijl ingewijd.

Een groot deel van de nabijgelegen Marollen moest wijken voor het gigantische gerechtsgebouw. Architect Poelaert kon maar op weinig begrip rekenen bij de Marolliens. ‘Skieven architek’ is tot op heden een populair scheldwoord in deze volkse buurt. Met dit geleid bezoek krijgen we inzicht in het verloop van een proces en besteden de nodige aandacht aan de architectuur.

Nadien zakken we met de gids af naar een station naar keuze (Centraal Station of Zuidstation) om samen onderweg nog een klein stukje Brussel te ontdekken.

Museum van de Geuze

Cantillon is een familiale brouwerij waar lambiek, geuze, faro en kriek gebrouwen wordt en waar weinig is veranderd sinds 1900, het jaar waarin de brouwerij werd gesticht. We bezoeken een fantastisch stuk erfgoed: de werktuigen en het brouwproces zijn hetzelfde gebleven en aan de smaak werd ook niets veranderd. In elk geval zal u een authentieke, traditionele geuze–lambiek kunnen proeven. Of misschien verkiest u een kriek of frambozenbier… Na dit verfrissende bezoek brengt de gids uw groep weer tot het Zuidstation.

(*) niet mogelijk op woensdag

Overtuigd? Doe de aanvraag!