loader image

11

Basiliek van Koekelberg en Thurn & Taxis of Belgian Chocolate Village

Wat oppervlakte betreft is de Basiliek van Koekelberg de vijfde grootste kerk ter wereld (na de Basilique de Notre Dame in Ivoorkust, de Sint-Pieterskerk in Rome, de Sint- Pauluskathedraal in Londen en de Santa Maria Dei Fiori in Firenze).

De Basiliek wordt nog steeds gebruikt voor parochiale vieringen en nationale gebeurtenissen. Maar de Basiliek vervult tevens een culturele functie. Het is een prachtig art deco monument, met twee musea. Er lopen regelmatig tentoonstellingen georganiseerd en u kan er genieten van een prachtig panorama over Brussel.

Na dit bezoek heeft u nog de keuze uit twee verschillende namiddagprogramma’s:

Basiliek en Thurn & Taxis

Thurn & Taxis, dit voormalig goederenstation met industriële opslagplaats, kwam in 1994 in onbruik. Het Koninklijk Pakhuis werd echter volledig gerestaureerd. Momenteel wordt de site herontwikkeld als een evenementenlocatie (antiekbeurzen, Festival Couleur Café…), bedrijvencentrum, park- en woonwijk. De naam Thurn & Taxis is afkomstig van de familienaam Von Thurn und Taxis.

Deze familie stichtte de Post en gebruikte de moerassige terreinen langs de haven als weide voor de paarden. Frans Von Tassis dokterde het originele systeem uit van ‘koeriers te paard’, die elkaar in elke stad aflosten. Zo hield deze familie 335 jaar lang de touwtjes in handen bij de Post. Op het einde van de 19e eeuw werd België de vijfde economische macht in Europa. In Brussel was een nieuwe haven een absolute noodzaak. De site lag langs het kanaal en gaf uit op de poorten van de stad die nog weinig verstedelijkt was. Dus werden er haveninstallaties en spoorwegen aangelegd.

De bloeiperiode van Thurn & Taxis situeerde zich in de jaren zestig, toen er meer dan 3.000 werknemers op de site werkten. Maar door de oprichting van de Europese douane enkele jaren later, verloor de site haar bestaansreden. De gebouwen werden geleidelijk aan verlaten, maar nu bruist het weer van activiteiten.

Programma

Met openbaar vervoer naar de Basiliek van Koekelberg.

Mogelijkheid koffie en ontbijtkoek.

Geleid bezoek aan de Basiliek van Koekelberg (al dan
niet inclusief toegang ‘panorama’).

3-gangenlunch

Na de lunch met het openbaar vervoer naar de site van Thurn & Taxis voor een uitgebreid geleid bezoek

Met openbaar vervoer terug naar Centraal
Station of Noordstation.

Basiliek en Belgian Chocolate Village Museum

Voormiddag zie keuze A.

Na het middagmaal steken we te voet het Elisabethpark over om de tweede attractie van Koekelberg te ontdekken. Dit nieuwe Brusselse museum is gevestigd in het gebouw van de vroegere Biscuiterie – Chocolaterie Victoria en is met 900m² één van de grootst aan chocolade gewijde musea van de wereld. De inkomhal is overweldigend en de trappenhal is versierd met tegelmuurschilderijen uit de vorige eeuw.

Naast enorme chocoladesculpturen (onder andere deze van de Basiliek van Koekelberg en het Atomium) is er een kleine tropische serre en een atelier van de chocolatier. Het is een interactief museum waar de geschiedenis van de chocolade uit de doeken wordt gedaan. De audiogids vertelt er u alles over. Er is ook een degustatiesalon en een bar die de sfeer van de belle-époque uitstralen.

Overtuigd? Doe de aanvraag!