loader image

15

Boeddhisme, een dagje in hogere sferen

Het Boeddhisme is eigenlijk geen godsdienst in de etymologische betekenis van het woord. Het is een filosofisch-religieuze stroming die in het noorden van India werd gesticht door Gautama Boeddha. Het is de enige ‘gestichte’ godsdienst waarvan de stichter zich niet een profeet of een gezant van God noemt. De kern van deze leer is dat er een weg is om het lijden en de ontevredenheid te overwinnen. Tegenwoordig telt het Boeddhisme ongeveer 415 miljoen aanhangers, waaronder een snel groeiend aantal in de westerse wereld. Ook in Brussel is er een prachtig Boeddhistisch centrum.

Programma

 

Afspraak met onze gids aan de uitgang van het Centraal Station waar we het openbaar vervoer nemen tot het Nalanda-Instituut.

Bezoek aan het Boeddhistisch centrum (ontvangst met koffie/thee & koekjes) gelegen op wandelafstand (ca. 10 minuten) van het Jubelpark. De plaatselijke gids leidt ons door het kleine kleurrijke gebouw en vertelt ons meer over de symboliek van de tempel en de filosofie achter het Boeddhisme. Vragen staat uiteraard vrij.

We lunchen in een restaurant in de omgeving van het Jubelpark (15 minuten wandelen).

Na de lunch gaan we naar het Museum van Kunst en geschiedenis in het Jubelpark waar we  een geleid bezoek brengen aan de vaste collecties Tibet & Nepal. Ontdek de cultuur van de Himalaya aan de hand van rituele objecten, bronzen sculpturen van goden en een uitgebreide collectie Thang-Ka. Dit zijn Tibetaanse rolschilderingen, die de gelovigen in contact brengen met de boeddha’s en de bodhisattva’s. Het museum verwierf er in 1956 een 200-tal.

Na dit interessant bezoek met het openbaar vervoer terug naar Centraal Station.

Overtuigd? Doe de aanvraag!