loader image

1

Schaarbeek, de schoonheid van een voorstad

Het kleine dorpje met zijn dozijn straatjes wordt al in de 12e eeuw vermeld. Tot laat in de 19e eeuw bewaarde de gemeente Schaarbeek het landelijke karakter dat ze al sinds de middeleeuwen bezat. Het ontwikkelde zich rond de oude Sint-Servaaskerk en lag te midden van velden, wijngaarden en moestuinen. Het voorzag Brussel van voedingswaren, die met zwaarbeladen ezels werden vervoerd via de ‘Ezelsweg’, de huidige Josaphatstraat. De spotnaam van de Schaarbekenaren was geboren: ‘De ezels’.

In 1786 telde men bijna 1000 ezels op een bevolking van 1.150 zielen! Vandaag telt Schaarbeek meer dan 133.000 inwoners (2e in aantal in het Brussels Gewest na Brussel-stad) en nog slechts 2 ezels in het Josaphatpark! Een tijdlang werd Schaarbeek een beetje verwaarloosd. Nu echter ontplooit de gemeente haar dynamisch karakter en toont ze fier haar prachtig erfgoed en veelvoud aan culturen. In 2015 verrees Train World, het treinmuseum van de NMBS, gelegen aan het station van Schaarbeek. U heeft het al begrepen, alles is voorhanden voor een verrassende, veelzijdige daguitstap! Wij hebben voor Schaarbeek twee voorstellen uitgewerkt.

Trainworld & geleide wandeling door Schaarbeek

Afspraak in het station van Schaarbeek. Geleid bezoek aan Train World met prachtige stoomlocomotieven en andere historische collectiestukken. Naast het bezoek van de vaste collectie is er ook steeds een tijdelijke tentoonstelling voorzien. Wij informeren je graag wat er dan bijkomend te zien is.

Lunch in het restaurant van Train World (of in het centrum van Schaarbeek).

In de namiddag met de tram naar het centrum van Schaarbeek voor een geleide wandeling langs één der meest statige lanen van Schaarbeek; de Louis Bertrandlaan.

Deze prachtige laan uit het begin van de 20e eeuw met vele prachtige art nouveau-gebouwen ontplooit zich van de Sint-Servaaskerk tot aan het Josaphatpark. Ook deze groene long is van een uitzonderlijke schoonheid met tal van standbeelden en vijvers. Aan de rand van dit park ziet u de Brusilia, één van de hoogste woontorens van het Brussels Gewest uit de jaren ’70. Hier stond ooit het Sportpaleis van Schaarbeek, waar in 1966 de Rolling Stones optraden.

Huis Autrique en het gemeentehuis van Schaarbeek

De gids wacht uw groep op aan het station van Schaarbeek. We nemen het openbaar vervoer tot het centrum.

Daar volgt een geleid bezoek aan Huis Autrique en het gemeentehuis. Architect Victor Horta ontwierp het Huis Autrique in 1893 voor Eugène Autrique, ingenieur bij Solvay. Het huis aan de Haachtsesteenweg is een belangrijke vertegenwoordiger van de art nouveau in Brussel. Het gemeentehuis van Schaarbeek aan het Collignonplein is een imposant gebouw in Italiaans-Vlaamse neorenaissancestijl met een 65 meter hoge toren.

Lunch in een restaurant in het centrum van Schaarbeek.

In de namiddag wandelen we langs de Louis Bertrandlaan en flaneren door het Josaphatpark (zie keuze A).

TIPAndere suggesties om te combineren: Biermuseum of jeneverstokerij Fovel van Schaarbeek
Overtuigd? Doe de aanvraag!