loader image

7

De Leopoldswijk, Europawijk, Museum Natuur­weten­schappen of het Wiertz­museum

Snel na de Belgische onafhankelijkheid werd net buiten de toenmalige stad de mooie Leopoldswijk aangelegd voor de adel en de hoge burgerij. De statige herenhuizen met grote tuinen, de sierlijke plantsoenen en de pleinen als de Frère Orban- en de Meeussquare bleven gedurende honderd jaar begeerd en intact.

De Tweede Wereldoorlog heeft de buurt een eerste keer grondig veranderd. De panden werden opgekocht door verzekeringsmaatschappijen, banken en overheidsadministraties die ze ombouwden. De komst van de Europese instellingen heeft de bouwexplosie alleen maar versneld.

Voor het Berlaymontgebouw werd als bij toeval een site op maat gevonden. De buurt rond dit gebouw werd dan ingekleurd als inplantingssite voor de Europese instellingen. Dit levert Brussel dan misschien economische welstand op maar een wijk die een andere ziel kreeg.

Nadien kan u kiezen uit drie mogelijkheden; een bezoek aan het Huis van de Europese geschiedenis,
Het Belgisch instituut voor Natuurwetenschappen of het Wiertzmuseum, alle gelegen in deze wijk.

Afspraak met onze gids in de lokettenhal van het Centraal Station en daar nemen we het openbaar vervoer naar onze bestemming.

Daar doen we een prachtige, contrastrijke geleide wandeling in de Leopoldswijk en de squares.

Middagmaal in omgeving Europawijk.

In de namiddag kan u kiezen uit 3 mogelijkheden:

Huis van de Europese geschiedenis

In de namiddag bezoeken we (met audiogids) het Huis van de Europese geschiedenis. Dit huis bevindt zich in het prachtig gerenoveerde Eastmangebouw in het schaduwrijke Leopoldpark. Het museum neemt u mee op reis doorheen de Europese geschiedenis, langs mythen en ontdekkingen tot aan de chaos en het ‘samenhorigheidsgevoel’ van de 20e eeuw, en laat ons bovendien nadenken over de toekomst van Europa.

Nadien met het openbaar vervoer terug naar een treinstation naar keuze.

Geleid bezoek aan het Museum voor Natuurwetenschappen.

Het Museum voor Natuurwetenschappen beslaat 16.000 m² aan permanente zalen, zalen voor tijdelijke tentoonstellingen en educatieve ateliers, en onthaalt elk jaar meer dan 300.000 bezoekers.Het is wereldwijd gekend voor zijn Galerij van de Dinosauriërs, de grootste van Europa. Geleid bezoek aan Train World met prachtige stoomlocomotieven en andere historische collectiestukken. Geleid bezoek aan Train World met prachtige stoomlocomotieven en andere historische collectiestukken. Naast het bezoek van de vaste collectie is er ook steeds een tijdelijke tentoonstelling voorzien. Wij informeren je graag wat er dan bijkomend te zien is.

Nadien met het openbaar vervoer terug naar een treinstation naar keuze.

Geleid bezoek aan het Wiertzmuseum

Schilder, beeldhouwer en auteur Antoine Wiertz (1806-1865) was een controversieel figuur uit de Belgische romantiek. Wiertz hield van spektakel. Hij schilderde gigantische doeken waarin hij zijn neiging tot het buitenissige kwijt kon. Een prachtig museum, waar u een stap terug zet naar het begin van de vorige eeuw.

Nadien met het openbaar vervoer terug naar een treinstation naar keuze.

Overtuigd? Doe de aanvraag!