loader image

14

Van de Noordwijk tot de Vismarkt en achter de schermen van De Munt of het Museum van de Nationale Bank van België

In de jaren ’60 zaten 2 mannen, een politicus en een zakenman, te dromen van een supermodern zakencentrum dat van Brussel een wereldstad kon maken. Hun namen Paul Vanden Boeynants en Charlie De Pauw. Het ‘Manhattanplan’ was geboren!

Het hield in dat binnen de ‘quartier nord’ 80 torens zouden worden gebouwd en dat daarvoor een hele wijk moest worden afgebroken. Tegelijkertijd zou men tussen al die torens nog eens twee autosnelwegen aanleggen. En de bewoners? Die zouden allemaal elders gehuisvest worden. Een wandeling met gids leert dat de geschiedenis enigszins anders is verlopen. Onze wandeling loopt verder via de verstilde Begijnhofwijk, langs het bruisende oude havenkwartier naar het Sint-Katelijneplein, in de volksmond ‘De Vismet’.

Van de Noordwijk tot de Vismarkt en achter de schermen van De Munt

De muntschouwburg

Een rondleiding in de Munt dompelt u helemaal onder in de wondere operawereld. Een gids neemt u mee langsheen de inkomhal, de eretrappen, de Grote Foyer, de Grote Zaal, de Koninklijke Loge en het Koninklijk Salon. Geschiedenis en architectuur van het theater komen ruimschoots aan bod, alsook het tot stand komen van een operaproductie, van concept tot première. Verder staat een bezoek aan de Museale ruimte op het programma, waar onder meer een unieke maquette van een baroktheater in Italiaanse stijl te bezichtigen is.

Programma

We spreken met onze gids af aan de uitgang van het Noordstation en maken deze merkwaardige wandeling van de Noordwijk tot de Vismarkt.

3-gangenlunch in het centrum

Geleid bezoek aan De Muntschouwburg.

Na het bezoek brengt de gids ons langs de St. Michiels en St. Goedelekathedraal tot aan het Centraal Station.

*(Muntschouwburg is enkel mogelijk van september tot juni)

Van de Noordwijk tot de Vismarkt en het Museum van de Nationale Bank van België

Museum van de Nationale Bank van België

Sinds januari 2018 is het Museum van de Nationale Bank terug open. Het nieuwe gebouw is een architecturale parel, ontworpen in 1872 en in 2010 zorgvuldig gerestaureerd. Een ware streling voor het oog. Het museum vertelt zowel de geschiedenis van het geld (van het oude Mesopotamië tot nu) en de rol en functies van de Nationale Bank. Er zijn prachtige tekeningen en aquarellen van kunstenaars die de opdracht kregen ontwerpen van bankbiljetten te maken. Na het bezoek brengt de gids ons langs de St. Michiels en St. Goedelekathedraal tot aan het Centraal Station.

Programma
Voormiddag zoals beschreven in optie A.

Na het middagmaal geleid bezoek aan het Museum van de Nationale Bank van België De programma’s kunnen omgedraaid worden, mochten de Munt of Museum van de Nationale Bank niet in de voormiddag kunnen. Dan is het best om te vertrekken vanaf het Centraal Station en te eindigen in het Noordstation.

Overtuigd? Doe de aanvraag!