loader image

6

Horta en de belle époque

Victor Horta wordt in 1861 geboren in Gent. Zijn vader, een ambachtelijk schoenmaker, brengt hem de zin voor keurig werk bij en de volharding van de perfectionist. Victor voelt zich sterk aangetrokken tot de muziek. Hij heeft een passie voor viool, maar het Muziekconservatorium stuurt hem van school: te weinig discipline.

Hij schrijft zich dan maar in voor architectuur, met het gekende gevolg. Vanaf 1878 verblijft Horta in Brussel, waar hij les volgt aan de Academie voor Schone Kunsten. Architect Alphonse Balat (de man achter de Serres van Laken) neemt hem in dienst in zijn atelier. Horta zal hem daarvoor heel zijn leven erkentelijk blijven. De pijlers van zijn kunst zijn rationaliteit, kracht, schoonheid en gastvrijheid. Zijn gevels stappen af van dikke stenen muren, hij vervangt ze door smeedwerk. Strenge vormen maken plaats voor krullen en arabesken. Enkele verwezenlijkingen van Horta in Brussel zijn: Huis Autrique, Horta Museum, Paviljoen van de Menselijke Driften, Belgisch Stripcentrum, Solvay Hotel, Tassel, Van Eetvelde, Hallet, Paleis voor Schone Kunsten en het Centraal Station. Een eerbetoon aan deze 72 jaar geleden overleden pionier van de art nouveau.

Hortamuseum

We spreken af aan de uitgang van het Centraal Station. In de voormiddag nemen we het openbaar vervoer naar Sint-Gillis tot aan het Hortamuseum. Dit museum is ondergebracht in het eigen huis en atelier van de architect. Beide panden werden gebouwd tussen 1898 en 1901 en zijn typerend voor het hoogtepunt van de art nouveau. Het behoort tot de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Zijn woning en atelier zijn grotendeels bewaard gebleven en het meubilair, mozaïeken, glasramen en muurschilderingen stralen de rijkdom van weleer nog uit. Sinds december 2019 is de bovenste verdieping eveneens te bezoeken. We bewonderen nog enkele gevels in de buurt.

Een sfeervolle lunch in een belle époque-restaurant

Ofwel kiest u voor een middaglunch in een stijlvolle Brasserie in Elsene, een voormalige ijzerwarenhandel, getekend door een leerling van Victor Horta. We genieten er van een tweegangenmenu (voorgerecht en hoofdschotel). Vandaar met het openbaar terug naar het centrum. U kan ook kiezen om onmiddellijk terug te gaan naar het stadscentrum waar een ander mooi belle époque-restaurant ons opwacht (driegangenmenu).

Samen met Horta flaneren door de stad

Na de middaglunch maken we nog een leuke wandeling langs enkele belle époquegebouwen in de omgeving van de Beurs. Via de overdekte Hortagalerij bereiken we het Paleis voor Schone Kunsten en het Centraal Station waar we de publieke ruimtes onder de loep nemen.

Overtuigd? Doe de aanvraag!