loader image

13

Zigzag door ongekend Sint-Gillis

Slechts enkele namen in Sint-Gillis verwijzen nog naar de late middeleeuwen, zoals de leprozerie van de orde van Bethlehem of het Montereyfort. Tussen 1850 en 1900 werden zo goed als alle sporen van dat verleden vakkundig gesloopt en evolueerde Sint-Gillis-op-Brussel van landelijk dorp tot dicht-bebouwde stad, met monumentale sites zoals twee enorme gevangenissen, de Muntslagerij en het stadhuis.

St. Gillis en de art nouveau

Toch bleef beneden-Sint-Gillis vrij volks en evolueerde boven-Sint-Gillis tot een meer burgerlijke wijk met rechte straten, mooie art nouveau huizen en blokken met binnentuinen. Na 1980 timmerde de gemeente opnieuw aan haar imago, maar ditmaal sterk vanuit herstel en waardering. Sindsdien kent elke Brusselaar de Parvis als ontmoetingsplaats met een markt en caféterrassen. De wandeling door Sint-Gillis start aan de Hallepoort en loopt langs de Cité en Foyer Fontainas, Parvis en Bareel, Munthof, Pauluspark en Moricharplein. We aanschouwen de art nouveauhuizen tussen het stadhuis en de gevangenis.

Programma

Afspraak met onze gids in het Centraal Station of Zuidstation. We nemen de metro tot het hoogste punt van Sint-Gillis en dalen dan te voet ‘zigzag‘ af tot aan de Hallepoort.

Lunch omgeving Hallepoort.

Na de middag geleid bezoek aan de Hallepoort, enige restant van de tweede stadsomwalling.

Tot 18 april 2021 kan u er de 16de eeuw beleven met de expo Back to Bruegel. Laat u meevoeren door middel van virtual reality technologie in de werken van de schilder. Vier werken van de meester komen werkelijk tot leven en laten u heel even ervaren hoe het leven er in de 16de eeuw uitzag.

Overtuigd? Doe de aanvraag!