loader image

9

Het Erasmushuis met begijnhof & wandeling ‘circulaire economie’

De groeiende Brusselse agglomeratie slokte in de 19e eeuw het dorp Anderlecht volledig op. Alleen in een stukje van Neerpede kan men nog een glimp van de vroegere landelijkheid opvangen.

Voormiddag

Het Erasmushuis is niet het huis van de vermaarde 16de eeuwse humanist, zoals men zou denken. Wel logeerde Erasmus er in 1521. De woning is in Brussel een van de weinige resterende voorbeelden van burgerlijke gotische bouwkunst. Vandaag herbergt het museum een verzameling schilderijen (Holbein, Bosch, Metsys …), een bibliotheek met een rijke verzameling oude drukwerken en een filosofische tuin.

Ronduit een van de knapste musea in het Brussels Gewest. Vlakbij het Erasmushuis ligt het kleinste begijnhof van het land. Toen het in de 13e eeuw werd aangelegd woonden er slechts acht begijnen. Nu vormen de panden een museum dat laat zien wat deze instellingen betekenden voor de begijnen en hun omgeving.

Afspraak met de gids in de lokettenhal van het Centraal Station en vervolgens openbaar vervoer naar Anderlecht.

In de voormiddag een geleid bezoek aan het Erasmushuis & begijnhof Anderlecht

Lunchen doen we in het centrum van Anderlecht

Namiddag

In de namiddag een wandeling van de Abattoir (voormalig slachthuis van Anderlecht ) via de Kanaalzone terug naar het centrum. Met openbaar vervoer terug naar Centraal station.

Eerst een woordje uitleg over ‘circulaire economie’. In een circulaire economie worden tal van strategieën toegepast om materialen en producten zo hoogwaardig mogelijk te blijven inzetten in de economie. Ze worden hersteld, hebben een hoge tweedehandswaarde, zijn upgradebaar, kunnen gemakkelijk uit elkaar gehaald worden en omgevormd tot nieuwe producten. De gekozen materialen zijn bij aanvang gerecycleerd of bio-gebaseerd en bij het levenseinde recycleerof afbreekbaar.

We bezoeken onder andere de historische gebouwen en bewonderen de architecturale pracht van de geklasseerde markthal van het oude slachthuis. We gaan tevens naar het nieuwe gebouw: de Foodmet is een overdekte voedingshal die enig is in België gezien zijn eigentijdse architectuur. Op het dak worden groenten gekweekt en het hele gebouw staat in het teken van circulaire economie. Nadien verkenning van de Kanaalzone met tal van innovatieve projecten kaderend binnen circulaire economie. Een wandeling naar de toekomst!

Overtuigd? Doe de aanvraag!