loader image

7

De Matongéwijk… Afrikaanse sfeer in hartje Brussel

Na de onafhankelijkheid van Congo begonnen In de jaren ’60, nabij de Naamsepoort, Congolezen zich in Brussel te vestigen. Uiteraard volgden al snel winkels en handelszaken met Afrikaanse producten.

In de loop der jaren is de wijk een mengelmoes geworden van studenten  en vluchtelingen uit voornamelijk Rwanda, Burundi en Senegal. De lokale middenstand richtte zich op Afrikaanse en Europese klanten. In de jaren ‘90 transformeerde Matongé zich geleidelijk tot een uitgaanswijk. Je vind er fruitstalletjes met exotische vruchten, kapsalons, kleurrijke stoffen – en pruikenwinkels, ‘couleur local’ restaurantjes en typische cafés.

Een boeiende volkswijk die echter meer en meer kapitaalkrachtige inwijkelingen aantrekt en dit ten nadele van de lagere sociale klasse. De Europese wijk in de buurt speelt daar zeker een rol in. Hoe dan ook … Matongé blijft een bezoek meer dan waard.

TIPDe Matongéwijk ligt niet in de omgeving van een treinstation. Voor deze geleide wandeling moet je dus rekenen op minstens 1 ticket van het openbaar vervoer (1,50 euro per persoon). Dit bezoek kan gecombineerd worden met een bezoek aan het Africamuseum. Reken dan wel op een zeer drukke en lange dag.
Overtuigd? Doe de aanvraag!